Aanleveren Print- & Kopieerwerk.
Via mail, Wetransfer of usb-stick
voorbeelden kopieerwerk

Begrippenlijst

In de grafische wereld worden diverse termen gebruikt die u misschien niet zo veel zeggen. Om de meest voorkomende begrippen aan u duidelijk te maken, volgt hier de begrippenlijst:

CMYK
Het kleurenspectrum waaruit Full Colour is opgebouwd. De kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) vormen samen de basis voor full colour drukwerk. Voor drukwerk is het noodzakelijk dat uw bestand is opgemaakt in deze kleuren, en niet in RGB ( Rood, Groen, Blauw ), de kleuren zoals die door uw beeldscherm gebruikt worden.

Gesatineerd MC papier
Drukwerk wordt veelal gedrukt op gesatineerd MC papier. Dit papier is tweezijdig gestreken en is lichtglanzend. Het is zeer licht zuigend papier, waardoor een hoge kleurintensiteit wordt behaald.

Sulfaatkarton
Sulfaatkarton is een kartonsoort welke aan een kant ongestreken en aan een kant gestreken is. Het heeft een zuigend karakter. Het drukwerk wordt hierdoor grover van structuur.

PMS
PMS kleuren zijn pantone kleuren die kleurecht zijn. Het drukken van PMS kleuren wordt vaak gebruikt bij huisstijlen die altijd dezelfde kleur moeten hebben. PMS kleuren hebben een uniek nummer, waardoor elke drukker dezelfde kleur kan drukken.

Rillen
Rillen is een afwerking waarbij voor het vouwen een zogenaamde vouwlijn op het drukwerk wordt aangebracht. Rillen wordt gedaan bij papier boven de 170 gram om het breken van het drukwerk in de rug te voorkomen.

Perforeren
Perforeren is het aanbrengen van een scheurlijn in uw drukwerk. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij tickets.

Stansen
Wanneer u een aparte vorm aan uw drukwerk mee wilt geven, wordt het drukwerk door middel van een stansmes uitgestanst in de door u gewenste vorm. Hiervoor moet altijd eerst een speciaal stansmes worden vervaardigd. Dit mes moet per vorm gemaakt worden en dat maakt stansen van kleine en eenmalige opdrachten dus kostbaar. Standaard stansvormen zijn bij veel drukkers wel aanwezig, of zij weten wel een collegadrukker.

UV Lak
UV lak is het aanbrengen van een hoogglans laag om uw drukwerk te verfraaien. Hierdoor krijgt het drukwerk een glossy uitstraling.

Brocheren
Bij het maken van boekjes worden vellen paier dubbelgevouwen. De binnenste pagina zal hierdoor verder uitsteken dan de buitenste pagina. Met brocheren wordt dit open einde van het het boekje recht afgesneden zodat een strak boekje ontstaat. Bij dikkere boekjes moet er bij de opmaak rekening worden gehouden met het verschuiven van de zetspiegel, anders wordt bij de binnenste pagina’s een deel van de opdruk afgesneden.© 2010-2022 Kopieerwerk.nl